De etiquette van het trouwpak

Herenschoenen

We L-O-V-E Shoes! Goedkope bruidsschoenen of juist luxere varianten vind je bij Say Yes To The Dress. Stap al in vanaf € 99,- en kies je stijl. Van eenvoudig glad tot over de top bling. Bij een adembenemende bruidsjurk mogen de perfecte bruidsschoenen niet ontbreken!

Coverband Atomika

Atomika is een allround covergroep en partyband! Maar Atomika is ook zoveel meer. Wij kunnen zelfs voor een DJ zorgen die na onze set de party nog laat doorgaan tot in de vroege uurtjes! Kortom: Atomika is de ideale band voor uw event!

De etiquette van het trouwpak van de bruidegom: hoe heurt het eigenlijk? Wat is tenue de ville? Wanneer draag je een militair uniform? Moet alles matchen? Er bestaat een heuse etiquette voor het uitkiezen van het trouwpak. Wij vroegen Michael, van trouwpakkenmerk Michael & Giso naar de belangrijkste regels en zetten deze hieronder op een rij. Zet dit artikel onder ‘favorieten’ op z’n laptop, print het uit, hang het op de koelkast of tag hem onder dit Facebookbericht, zodat je zeker weet dat hij zich aan de regels houdt en als pretty boy verschijnt op jullie bruiloft.

Etiquette van het trouwpak

Trouwpakkenexpert Michael, van Michael & Giso, vertelt ons alles over de etiquette van het trouwpak. Wat is done en wat is absoluut not done? Na het lezen van dit artikel zijn jij en je groom helemaal up to date!

tiquette 1: De bruid bepaalt

De eerste en belangrijkste regel op het gebied van bruidsmode: de bruid bepaalt. Dit betekent vooral dat het pak moet passen bij de bruidsjurk. Maar dit wil trouwens niet zeggen dat het voor de bruidegom niet de ultieme gelegenheid is om er op zijn best uit te zien.

Matching outfits | Nu denk je misschien: hoe kunnen een jurk en een trouwpak nou matchen? Dit kan op aardig wat verschillende manieren. Zo kan de kleur van het overhemd van de groom worden aangepast op het kleur van de trouwjurk. Daarnaast kan de bruidegom ook bepaalde accessoires laten matchen met de stijl van de bruiloft. Heeft de bruiloft een bepaalde themakleur? Kies hier dan een stropdas of strik bij uit.

Mission impossible | Waarschijnlijk houd je De Jurk een verrassing tot de grote dag zelf, maar hoe kun je er dan voor zorgen dat z’n trouwpak past bij jouw jurk? De oplossing is simpel: bij een goede bruidsmodezaak krijg je meestal een stukje stof mee van je bruidsjurk. Dit kan je aanstaande meenemen naar de pasafspraak. En wil/mag hij de stof niet zien? Zorg er dan voor dat degene die met hem meegaat het staaltje bij zich houdt en geeft aan de verkoper. Die zal er uiteindelijk voor zorgen dat de jurk en het pak perfect op elkaar aansluiten. Tip: je kunt ook de bruidsmodezaak even opbellen en vragen of je een foto van je jurk mag mailen!

Etiquette 2: Zorg dat je opvalt

Jij mag als bruidegom best onderscheidend zijn van de andere mannelijke gasten. Je trouwpak moet er absoluut niet uitzien als een buisiness-pak. Je gaat tenslotte niet naar een vergadering. Zorg ervoor dat je trouwpak feestelijk genoeg is. Dit betekent niet dat je een pak hoeft te dragen waar jij je niet comfortabel in voelt. Wanneer je gaat voor een gangbare kleur, zoals blauw of grijs, kun jij jezelf met de juiste accessoires prima onderscheiden van de rest. Door voor een driedelig pak te kiezen, is het meteen duidelijk dat jij degene bent die in het huwelijksbootje stapt. Kies voor een leuk (contrasterend) vest, voor een extra feestelijke en elegante uitstraling.

tiquette 3: Elk pak zijn eigen regels

Er zijn verschillende opties voor het trouwpak van de bruidegom. Wanneer de bruiloft wat formeler of traditioneler is, kun je kiezen om een jacquet of smoking te dragen. Het moderne trouwpak past beter bij een bruiloft met een iets minder formele sfeer. Welke regels gepaard gaan met welke variant? Dat leggen wij hieronder uit.

De smoking

Een smoking is een twee- of driedelig kostuum dat bestaat uit een zwarte broek met aan de zijkant een enkelvoudige glimmende bies, een zwart jasje en een wit smoking overhemd. Het jasje van de smoking herken je aan de zijden shawlkraag of peak revers. Het overhemd heeft een blinde sluiting met dubbele manchetten. Een single-breasted smoking-jasje wordt vaak open gedragen, waarbij de broekband zichtbaar is.

Traditioneel gezien wordt er altijd een zwarte vlinderdas bij een smoking gedragen. Vandaar ook dat de dresscode ‘black tie’ genoemd wordt. Cravate noir is een andere aanduiding die kan worden gebruikt op de uitnodiging. Volgens de etiquette wordt de smoking niet overdag gedragen, maar alleen in de avonduren.

Jacquet

Een jacquet is nog net een tikkie formeler dan de smoking en kun je herkennen de lange split van het jasje van de onderrug tot aan de knieholte. Daarnaast heeft een jacquet altijd twee knopen op de onderrug. Om het jacquet volgens de traditie te dragen, kun je bij dit kostuum grijze glacé of suède handschoenen, een hoge hoed en gladde, zwarte schoenen aantrekken.

Een jacquet wordt op de uitnodiging aangeduid als stadskleding, tenue de ville of lounge suit. Het jacquet is uitsluitend bedoeld voor overdag: tijdens het diner behoort men een pak, rokkostuum of smoking te dragen. Als je er als bruidegom voor kiest om een jacquet te dragen, wordt dit ook van je belangrijkste gasten, zoals de vader van de bruid, de vader van de bruidegom en de getuigen van de bruidegom, verwacht.

Maatpak

Het moderne maatpak is bij veel bruidegommen favoriet. Je hebt in tegenstelling tot de vorige modellen veel minder te maken met de regels en het pak kan tot in de kleinste details aangepast worden aan je wensen. Tegenwoordig kiezen de meeste bruidegommen er dan ook voor om een mooi pak aan te laten meten. De bruid geeft een hoop geld uit aan een jurk die ze slechts eenmaal zal dragen. Maar tenzij je levensgroot jullie initialen op de revers laat borduren, kun je het trouwpak dragen na de bruiloft.

Houd rekening met het seizoen

Wanneer je op zoek bent naar een trouwpak is het ook van belang om rekening te houden met het seizoen waarin je trouwt en de locatie waar de bruiloft plaats gaat vinden. Wanneer je bijvoorbeeld in de zomer trouwt, kun je een donker, wollen pak beter achterwege laten. Ga in plaats daarvan voor een pak van licht materiaal, zoals linnen of katoen en het liefst in een lichte kleur.

Etiquette 4: Trouwen in uniform

De militaire bruidegom mag in uniform trouwen, maar hier is wel een aantal regels aan verbonden. Bij sommige krijgsmachtonderdelen is voor het dragen van een militair tenue toestemming nodig van de commandant. Bij de marechaussee is de toestemming gebonden aan een kledingvoorschrift voor de bruid. Hierbij wordt de bruid gevraagd om een lange, witte bruidsjapon te dragen en is er een aantal voorschriften over de lengte van de japon, de mouwen en de diepte van het decolleté.

Wanneer de bruid er voor kiest om in een militair tenue te trouwen, dient de bruidegom een jacquet of rokkostuum te dragen. Vergeet niet om de toestemmende commandant uit te nodigen voor de huwelijksvoltrekking en het feest.

Etiquette 5: Knoopjes dicht of open

Wanneer je een kwalitatief hoogwaardig pak draagt, kunnen de onderkanten van je manchetten open. Pakken die met minder aandacht zijn gemaakt, kun je vaak herkennen aan de knoopsgaten. Deze zijn vaak nep en kunnen daarom niet open. Door het onderste knoopje van de manchetten open te dragen laat je zien dat jij een echt maatpak draagt.

Hoe knoop je je jasje dicht? Dit is afhankelijk van de hoeveelheid knopen. Heb jij een jasje met dubbele knopen? Dan hoef je alleen het bovenste knoopje dicht te knopen. Heb jij een jasje met een enkele knoop? Dan mag je zelf kiezen of je het jasje open of dicht laat.

Mag ik mijn jasje uittrekken?

Volgens de etiquette moet je in het bijzijn van anderen altijd je jasje aanhouden, tenzij je om toestemming vraagt. Ook is het gebruikelijk om het jasje dicht te knopen zodra je gaat staan. De knoopjes mogen weer los als je gaat zitten. Wij vinden dat je zodra je los wilt gaan op de dansvloer, het jasje best even uit mag ;).

Etiquette 6: Zorg voor de juiste maat

Zelfs het duurste trouwpak wat je uit het rek kunt pakken zal er niet mooi uitzien en al helemaal niet lekker zitten wanneer het niet goed past. Ga daarom voor maatwerk! Bij een maatpak wordt er rekening gehouden met de vormen van je lichaam, zodat je er piekfijn uitziet!

Wanneer je wat steviger bent en graag iets slanker wilt lijken, kun je het beste kiezen voor een donker pak. Wanneer je juist iets smaller gebouwd bent en wat meer body wilt creëren, kies dan voor een double-breasted jasje. De dubbele rij knopen wekt de illusie dat je breder lijkt dan je bent. Go easy on de schoudervulling wanneer je gespierd bent en zorg dat het jasje lang genoeg is, zodat alles mooi in proportie is. Wanneer je iets kleiner van stuk bent, kies dan voor een jasje waarbij de knoop lager zit, zodat je bovenlichaam langer lijkt. Om je benen meer lengte te geven laat je je broek net iets boven je schoenen hangen. Wanneer je een trouwpak aan laat meten, aarzel dan niet om aan te geven over welke punten je onzeker bent of waar je juist de nadruk op wilt leggen. Een goede tailor zal dit weten te verwerken tot een fantastisch pak.

Juiste lengte

Zorg ervoor dat de mouwen van het jasje de juiste lengte hebben. Je handen horen vrij te blijven, waarbij de mouw tot het begin van je handpalm reikt. De juistheid van de lengte van de mouw kun je het beste testen wanneer het jasje dichtgeknoopt is, met je armen langs je lichaam. De broek mag ook niet te lang of te kort zijn. Valt de broek tot net boven de hak van de schoen? Dan zit je goed! Pas je de broek zonder trouwschoenen? Zorg er dan voor dat de achterkant van de broekspijp op de grond valt. Ga ook eens zitten met je broek, om er absoluut zeker van te zijn dat deze comfortabel is.

Etiquette 7: Zorg dat alles matcht

Vuistregel, draag minimaal 3 tinten in je outfit. Een blauw pak met enkel een witte stropdas is verschrikkelijk saai. Zorg er daarom voor dat je minimaal 3 kleuren draagt die goed bij elkaar passen. Twijfel je over je schoen keuze? Neem deze in dezelfde kleur als de knopen van je pak, voor een uitgebalanceerd resultaat. Maar het allerbelangrijkste is dat het pak bij jou matcht. Niet iedereen kan elke kleur hebben. Kijk daarom altijd welke kleur goed bij jouw haar, huid en ogen past.

Etiquette 8: De accessoires bij het trouwpak

Iedereen is natuurlijk superbenieuwd naar wat de bruid draagt, maar het is niet heel waarschijnlijk dat iedereen ook zo benieuwd is naar wat jij draagt. Terwijl jouw wifey rondparadeert als een ware prinses en die dag geen gelijke kent, zal jij wat minder opvallen tussen de overige mannelijke gasten. De accessoires voor de bruidegom zijn superbelangrijk om jouw unieke look te creëren. Hebben jullie een themabruiloft? Kies dan je accessoires in de kleur van het thema.

Stropdas of strik

Een stropdas draag je officieel alleen bij een jacquet of pak. Het brede deel van de stropdas hoort op de tailleband van de broek te vallen. Verder wordt de das gedragen zonder dasspeld op de bruiloft. Een strik is een absolute must bij een smoking. De traditie is fel tegen strikken die vastgehouden worden met klittenband of speldjes en schrijft voor dat de strik ambachtelijk en met liefde geknoopt moet worden. Een taak die je moeder maar al te graag op zich neemt ;). Daarnaast moeten de beide uiteinden van de strik even ver uit elkaar staan als de ogen van de drager.

Pochet

Wat betreft het pochet: volgens de regels hoort een pochet smetteloos wit te zijn en bovendien brandschoon. Hij moet namelijk te allen tijde een damestraan kunnen deppen. Tegenwoordig zien we ook meer variatie in het pochet en is het een leuke manier om je outfit meer op te laten vallen. Een pochet mag nooit meer dan een halve centimeter boven het linker borstzakje uitsteken en bij een smoking is het sowieso not done om een pochet te dragen. Tags : Trouwkostuum limburg – Trouwpak blauw – Smoking kopen – trouwpak aanbieding – Trouwkostuum outlet